torsdag 3 maj 2012

Lärplattformar och deras nytta är dagens rubrik


Nu har jag som kursuppgift varit och lekt administratör på KTH´s studieplattform och det är inte utan att man fick ett och annat att reflektera över. 
En lärplattform är alltså ett ställe på webben där lärare och handledare kan lägga upp lite olika kursmaterial till sina elever/studenter. Det kan på sådana plattformar finnas en uppsjö av olika verktyg, allt från digitala tester till filarkiv, forumuppgifter och allt möjligt. Jag provade att lägga upp en länk till Youtube och så skapade jag en enkät. Mina val av övningar kändes väldigt Web 1.0. Båda var envägskommunikation från läraren till eleverna. Nästa övning ska jag prova att lägga in en diskussionsfråga i forumet så man får öva på lite kollaborativt tänkande. 


Moodle och Sakai är plattformar som använder öppen källkod (Wikipedia: "Öppen källkod, även öppen programvara, på engelska open source, avser oftast datorprogram där källkoden är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill (---) Typiskt för öppen källkod är att arbetet och underhållet sköts av ett antal personer, organisationer och företag som koordinerar sitt arbete via Internet. Detta till skillnad från klassisk proprietär källkoddär det vanligen är ett enda företag som utvecklar och tillhandahåller produkten.")




I nästa övning ska jag prova att lägga in en diskussionsfråga i forumet så man får öva på lite kollaborativt tänkande. Den som kan programmera kan alltså förändra eller lägga in gena funktioner. Man kan skapa studierum med inbjudna elever, som kan jobba med varandra och lösa uppgifter tillsammans. Man kan även lägga in funktioner så att man kan se hur ofta och hur länge enskilda elever ägnat åt plattformen. På min skola jobbar vi ju en hel del med facebook i undervisningen och det absoluta fördelen med det är ju att vi befinner oss där eleverna är. De är inne på facebook OFTA (några är konstant inloggade) och då finns vi också där tillsammans med dem. De behöver inte logga in i en skolplattform för att se sina skoluppgifter, de är där helt naturligt, i sin vardag.


Det är den ena nackdelen med lärplattformar, att man måste logga in. Den andra nackdelen är att det var MÅNGA knappar, flikar och valmöjligheter. Vissa saker var kanske inte helt pedagogiskt upplagda vilket leder till att man måste prova sig fram (genom den ypperliga funktionen "förhandsgranska"), varvid man fick göra om några gånger innan man kände sig nöjd... 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar